Fransa, bir dönem sömürge faaliyetleri yürüttüğü ülkelerinden bugünlerde ayrılmak zorunda kalıyor.
Daha önce Orta Afrika Cumhuriyeti, Burkina Faso, Mali’den çekilen Fransız ordusu, son olarak Nijer’deki varlığına son verdi.
Nijer’de konuşlu Fransız ordusuna bağlı birlikler, askeri hükümetin talebiyle ülkeden ayrılmaya başladı.
400 Fransız askeri ayrıldı
Askeri hükümetten yapılan açıklamada, askerlerden ilk grubun bugün itibarıyla güvelik güçlerinin nezaretinde ayrılmaya başladığı kaydedildi.
Nijer’de konuşlu yaklaşık 1400 Fransız askerinden ilk etapta 400’ünün ülkeden ayrılması bekleniyor.
Fransa ile askeri anlaşmalara son verdiler
Söz konusu Afrika ülkesinde 26 Temmuz’da yönetime el koyan askeri hükümet, ile tüm askeri anlaşmaları feshetmiş ve Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep etmişti.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, Niamey’deki cuntanın bu kararını tanımadığını, Paris’in Niamey’le yaptığı söz konusu askeri anlaşmaların çerçevesinin Nijer’in meşru hükümetiyle oluşturulduğunu açıklamıştı.
Çekilme yıl sonuna kadar tamamlanacak
Ancak bu talebin akabinde Paris yönetimi, askerlerini yıl sonuna kadar çekeceğini açıklamıştı.
Öncesinde ise Fransa Genelkurmay Başkanlığı, Fransız ordusunun, Nijer’deki Fransız askeri ve diplomatik varlıklarına zarar vermeye yönelik her türlü yeni gerilime karşılık vermeye hazır olduğunu açıklamıştı.
Nijer’de askeri darbe
Nijer’de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz’da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz’da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti.
CNSP, 7 Ağustos’ta Lamine Zeine’yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos’ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.