YEKA yarışmaları rüzgarda yerlilik ve yatırım hedeflerine güç katacak

YEKA Yarışmalarında 1200 Megavatlık Projelerin Sahipleri Belli Oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmalarının sonuçlandığını duyurdu. Bakanlık, 3 ilde gerçekleşen yarışmalarda toplam 1200 megavatlık bağlantı kapasitesinin 5 YEKA projesine tahsis edildiğini açıkladı.

Yarışmalara anonim ya da limited şirket olarak kurulmuş tüzel kişiler ile yabancı sermaye şirketlerinin katılabildiği belirtildi. Toplamda 40 farklı şirketten 100 başvuru yapıldı.

Kazanan şirketler, YEKA RES-2024 yarışmalarında sözleşme tarihinden itibaren 72 ay boyunca serbest piyasada elektrik satışı gerçekleştirebilecek. Ardından üretilen elektrik, 20 yıl boyunca belirlenen fiyat üzerinden iletim sistemine aktarılacak.

YEKA RES yarışmaları, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltma, yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını artırma ve rüzgar enerjisi kurulu gücünü yükseltme hedeflerine katkı sağlayacak. Aynı zamanda yerli rüzgar sanayisini güçlendirme ve yerli üretim kapasitesini artırma amacı güdülüyor.

“Yerlilik Önemli Bir Kriter”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, yaptığı açıklamada, 1200 megavatlık projelerde yüksek yerlilik oranı kriterinin ön planda olduğunu vurguladı. Erden, yerlilik şartının yüzde 55 olduğunu belirtti ve türbin üreticisi iki firmanın şartları karşılayarak bütün yatırımcılara teklif sunduğunu ifade etti.

Erden, yarışmaların izinleri alınmış projelere yönelik olduğunu ve geçmişte yaşanan sorunlar sebebiyle gerçekleşemediğini dile getirdi. Ayrıca, enerji nakil hatları altyapısında da önemli hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

Yabancı Fonların İlgisi

Erden, ihale sürecinde yabancı fonların artan ilgisine değinerek, bu ilginin sürecin daha da uzaması durumunda artabileceğini söyledi. Sektörün, yeni YEKA projelerinin duyurulmasını beklediğini ve yatırımcı ilgisinin artmasıyla 120 bin megavatlık hedefin gerçekleşeceğini belirtti.

Related Posts

Bir dönem Beşiktaş’ın stat sponsoruydu: İflas edince önce rest çekti sonra küfür etti

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Fi Yapı İnşaat AŞ mahkeme kararı ile resmen iflas etti. BİR DÖNEM BEŞİKTAŞ’IN STAT SPONSORUYDU 2000’li yıllarda adını sıkça duyuran ve Türkiye’nin önde gelen inşaat şirketlerinden biri …

Antep fıstığı ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye’den yılın ilk 6 ayında 79 ülkeye 113 milyon 339 bin dolarlık Antep fıstığı ihracatı gerçekleştirildi.

Akaryakıt devi krize dayanamadı! Hisselerini sattı

29 ilde şubeleri olan Euroil akaryakıt firması hisselerinin yüzde 20’sini devretti. Devir işlemi 120 milyon TL karşılığında tamamlandı

Enflasyon açıklandı, alacakları maaşlar belli oldu: Doktor, öğretmen, mühendis…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verileri sonrası memur zammı da netleşti. 6 aylık enflasyon oranı yüzde 16,67 olurken, memur ve memur emeklileri 2025 yılının ikinci yarısında toplamda yüzde 15,57 zam alacak …

İran-İsrail gerilimi BAE ekonomisini çarptı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren şirketler, İran-İsrail geriliminin etkisiyle Haziran ayında yeni siparişlerde sert bir düşüş yaşadı. S&P Global verilerine göre, yeni siparişler Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi …

Türk iş kadını ABD’nin en zenginleri listesinde! 13 milyar dolarlık ‘Kıyamet uçağı’ anlaşmasıyla zirveye yerleşti

ABD’de savunma ve havacılık alanındaki başarılarıyla öne çıkan Eren Özmen, 4.4 milyar dolarlık servetiyle en zengin kadınlar listesinde 8’inci sırada yer aldı. Özmen’in şirketi SNC, son olarak ABD Hava Kuvvetleri’yle 13.1 milyar dolarlık tarihi “Kıyamet Uçağı” sözleşmesini kazanarak adından söz ettirdi.