“`html

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Muş Alparslan Üniversitesi iş birliğiyle başlatılan “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi” 2020 yılından bu yana devam ediyor ve 2023’te altıncı yılına girdi.

Büyük Selçuklu Devleti’nin lideri Sultan Muhammed Alparslan’ın, tarihteki büyük zaferlerinden birine imza attığı Malazgirt ilçesinde, 12 farklı üniversiteden 40 uzman, 1071 yılında gerçekleşen savaşın yapıldığı alanı belirlemek amacıyla 1 Temmuz’da saha çalışmasına başladı.
Uzman ekip, ilçeye 7 kilometre mesafedeki Sabuntepe ve Aytaç Düzlüğü arasındaki bölgede yüzey araştırması gerçekleştirerek, 200’e yakın ok ucu, sikke, yüzük, nal çivisi, mühür ve savaş dönemine ait metal nesne buldu.

Bulunan eserlerin büyük bir kısmının Malazgirt Savaşı’na ait olduğu düşünülüyor.
Projenin bilimsel danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi” kapsamında çalışmalara devam ettiklerini belirtti.
Çevik, 1 Temmuz itibarıyla araştırmalara başladıklarını ifade ederek, şu açıklamalarda bulundu:
“Malazgirt Savaşı, Anadolu’nun Türk yurdu olma sürecinin başlangıcını temsil eden tarihi bir olaydır. Bizler bu tarihi anı yerinde tespit etmeyi hedefliyoruz. Çalışmalarımızda disiplinler arası bir yaklaşım sergiliyoruz. Projemizin altıncı yılında, 150 kilometrekarelik geniş bir alanda savaşın geçtiğine inandığımız bölgeyi daraltarak, jeofizik uygulamalar ve çeşitli yöntemlerle araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Temmuz ayındaki çalışmaların ağırlığı, savaşın gerçekleştiği bölgedeki buluntular üzerine yoğunlaşmaktadır. 1700 metre yükseklikteki Sabuntepe’nin savaşın önemli yerlerinden biri olduğu kanaatindeyiz.”
“Ok uçlarının niteliği bizim için çok büyük öneme sahip”
Çevik, savaşın sabah saatlerindeki çatışmalara yönelik yaptıkları simülasyonlarla belirlenen alanlarda araştırmalar yaptıklarını dile getirdi. Ayrıca şunları ekledi:
“Bu dönem boyunca yoğun buluntularla karşılaşmaktayız. Bu da doğru alanda ve uygun yöntemlerle çalıştığımızı kanıtlıyor. Bu safhada, yaklaşık 200 metal obje topladık. İçinde ok ucu, sikke, yüzük ve çeşitli metal aletler bulunmaktadır. Çoğunun savaşla doğrudan ilişkili olduğuna inanıyoruz. Farklı boyut ve işlevdeki ok uçları, bu bölgede hangi birliklerin mücadele ettiğini anlamamız açısından son derece önemlidir. Tüm buluntuların konumunu ve fotoğraflarını veri bankamıza kaydediyoruz.
Bilimsel anlamda buluntuları kayıt altına alıyoruz, belgeler ve raporlama yapıyoruz. Eserlerin temizliği gerçekleştirilip envantere dahil edildikten sonra müzeye teslim edilecektir. Bu yılki çalışmalar oldukça verimli geçmekte. Altıncı yılımızda savaşın geçtiği alanı belirleme yönündeki araştırmalarımızda yüzde 70 oranında ilerleme kaydettik. Savaşın hangi noktalarda gerçekleştiği büyük ölçüde netleşmiş durumda. Çalışmalarımız bu doğrultuda hızla devam etmektedir.”












“`