Her gün tüketiyoruz ama 1 gramı bile zehir saçıyor

Sakız, sadece hoş bir alışkanlık değil aynı zamanda her lokmada yüzlerce mikroplastik partikülü yutma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles’tan (UCLA) araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmaya göre, sakızın içerdiği mikroplastiklerin insan sağlığını tehdit edebileceğini ortaya koydu.

Araştırma, sakızın çiğnenmesiyle birlikte tükürüğümüze mikroplastiklerin salındığını ve bunun ardından yutulma riskinin ortaya çıktığını gösteriyor. UCLA’dan mühendislik profesörü Sanjay Mohanty, araştırmanın amacının kimseyi korkutmak olmadığını aktarsa da, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin hala netlik kazanmadığına dikkat çekti.

BİR PARÇA SAKIZ ÇİĞNEYEN BİRİ 3000 MİKROPLASTİK YUTUYOR 

Çalışma, sakızın içerdiği doğal ve sentetik bileşenlerin mikroplastik salınımını artırabileceğini gösterirken, yapılan denemeler her gram sakızın ortalama olarak 100 mikroplastik saldığını ve bazı örneklerde bu sayının 600 mikroplastik partiküle kadar çıktığını ortaya koyuyor. Bir sakız parçasının genellikle 2 ila 6 gram arasında olduğu düşünüldüğünde, bir kişi yalnızca bir parça sakız çiğneyerek 3 bine kadar mikroplastik yutabiliyor.

İLK 2 DAKİKADA TÜKÜRÜĞE KARIŞIYOR 

Bu bulgular sıklıkla sakız çiğneyen bir kişinin yılda yaklaşık 30 bin mikroplastik tüketmiş olabileceğini ortaya koyuyor. Her ne kadar bu durumun sağlık üzerinde kesin bir etkisi olup olmadığına dair bir kanıt bulunmasa da, bu mikroplastiklerin potansiyel olarak zararlı olabileceği düşünülüyor. Araştırma, plastiklerin özellikle çiğneme sırasında hızla ayrıldığını ve bu süreçte salınan mikroplastiklerin büyük çoğunluğunun ilk 2 dakika içinde tükürüğe karıştığını gösteriyor.

 

 

 

 

Related Posts

Kruvaziyerlerde salgın alarmı

Her yıl milyonlarca insan, dinlenmek ve keyifli vakit geçirmek amacıyla kruvaziyer gemilerine biniyor. Ancak bazı gemilerde hijyen açısından endişe verici sırlar saklı olabilir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), 2025 yılının Ocak-Mayıs …

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.