Ege rüzgarından 2,5 milyon haneye elektrik

Rüzgar Enerjisi Kurulu Gücü 13 Bin 792 Megavata Ulaştı

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği verilerine göre, ülkenin rüzgar enerjisi kurulu gücü 2024 yılında 13 bin 792 megavata ulaştı. Ege Bölgesi, rüzgar enerjisindeki güçlü altyapısıyla dikkat çekiyor ve ülke genelinde yüzde 29’luk bir paya sahip bulunuyor.

Ege Bölgesi’nin rüzgarda öncü kenti İzmir, 1979 megavatlık kurulu gücüyle en çok elektrik üreten şehirler arasında ilk sırada yer alıyor. Bölgedeki diğer şehirlerden Manisa 750, Aydın 440, Afyon 390, Muğla 220, Uşak 151, Denizli 74 ve Kütahya ise 50 megavatlık kurulu güç kapasitesine sahip.

Ege Bölgesi’nde bulunan rüzgar enerji santralleri yıllık 2,5 milyon haneye elektrik sağlayarak bu alanda önemli bir rol oynuyor.

– “RES HİKAYESİ EGE’NİN RÜZGARIYLA BAŞLADI”

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkan Yardımcısı Ebru Arıcı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyelinin rüzgar ve güneş enerjisinde yattığını vurgulayarak, Marmara ve Ege’nin rüzgar enerjisi üretiminde öne çıktığını belirtti. Türkiye’deki ilk Rüzgar Enerjisi Santrali’nin 1988 yılında İzmir’in Çeşme ilçesinde kurulduğunu ifade etti.

Arıcı, Türkiye’deki rüzgar enerjisi kurulu gücünün 2005 yılında 19 megavattan bugün 13 bin megavatın üzerine çıktığını açıkladı. Ülkenin elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 12’sinin rüzgardan karşılandığını belirten Arıcı, “Ege’deki 4 bin megavatlık rüzgar enerjisi kurulu güç ile 2,5 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz” dedi.

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) hikayesinin Ege’den başladığını ve İzmir’in rüzgar enerjisi sektöründe önemli bir konuma sahip olduğunu söyleyen Arıcı, rüzgar enerjisi ekipmanları üretiminde 40 bin kişiye istihdam sağlandığını ve üretimin yüzde 70’inin ihraç edildiğini belirtti.

– “120 BİN MEGAVATLIK HEDEF VAR”

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretimindeki payının arttığına dikkat çeken Kalaycı, Türkiye’nin 2035 yılına kadar 120 bin megavatlık bir üretim hedefine sahip olduğunu kaydetti. Ege’deki Rüzgar Enerjisi Santrali yatırımlarının devam edeceğini belirtti.

Related Posts

Devlet memurları kanunu değişiyor: 10 madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümünde yer alan 10 maddesi kabul edildi.

Trendyol Go resmen satıldı: İşte yeni sahibi

Rekabet Kurumu, e-ticaret platformu üzerinden market ve yemek siparişi sunan Trendyol GO’nun yüzde 85’lik hissesinin Uber tarafından devralınmasına onay verdi. Kurum, işlem sonucunda rekabetin önemli ölçüde azalmasının söz konusu olmayacağını …

Çatalca’da çiftçilere büyük hizmet: İlk adım atıldı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Çatalca’da anlamlı bir programla kutlandı. Günün ilk etkinliği olarak düzenlenen ve traktörler ile tarım araçlarının yer aldığı kortej, coşkuya sahne oldu. Çatalca sokaklarında üretimin ve emeğin sesi yankılanırken …

Tarih belli oldu: 600 bin kamu işçisi için zam görüşülecek

Karayolları, üniversiteler, hastaneler, santraller ve bakanlıklar dahil olmak üzere kamu kurumlarında görev yapan yaklaşık 600 bin işçiyi ilgilendiren 2025 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde üçüncü toplantı tarihi netleşti. İşçi tarafı …

Fransa’da enflasyon oranı değişmedi

Fransa’da yıllık enflasyon oranı Nisan 2025 itibarıyla yüzde 0,8 seviyesinde sabitlendi. Bu oran, Şubat 2021’den bu yana görülen en düşük seviyeye işaret ediyor. Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE) tarafından açıklanan …

Borsa İstanbul yeni güne nasıl başladı? (15 Mayıs 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne 0,30 yükselişle 9.730,71 puandan başladı. Dün yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,01 değer kazanarak 9.701,55 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa …