Diyanet’i Meclis’i pas geçen kriz AFAD’ı vurdu

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 kentte büyük yıkımlara neden olan depremlerin ardından, arama kurtarma faaliyetlerindeki zafiyetler net bir şekilde ortaya çıktı.

AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), depremler sonrasında yaşanan aksaklıklar ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştiri oklarının hedefi oldu. Kurumun 2024-2028 dönemine yönelik stratejik planı, bu sorunları ve nedenlerini ayrıntılı bir şekilde gözler önüne serdi.

Birgün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre; AFAD’ın bütçe yetersizliği nedeniyle birçok kritik projeyi hayata geçiremediği ve zorunlu alımların, özellikle arama-kurtarma araçlarının temin edilemediği belirtildi. Bu durum, afet müdahale kapasitesinin artırılmasında önemli bir engel olarak gösterildi.

YASAL SÜREÇLER PROJELERİ ENGELLİYOR

AFAD’ın “Afet ve acil durumlar sonrası sürdürülebilir geçici ve kalıcı barınma sistemini geliştirmek” hedefinde gecikmeler yaşandığı, bunun da yasal süreçlerin yavaş işlemesinden kaynaklandığı ifade edildi.

Ayrıca, uluslararası insani yardıma ihtiyaç duyan ülkelere yardım sağlama hedefi, bütçe taleplerinin karşılanmaması ve kur farkı nedeniyle karşılanan taleplerin eksik olması gibi nedenlerle gerçekleştirilemedi.

ARAMA-KURTARMA ARAÇLARI TEMİN EDİLEMİYOR

Bütçe yetersizliği nedeniyle gerçekleştiremeyen projelerden biri de arama-kurtarma araçları oldu. AFAD, ithalat sorunları ve ekonomik nedenlerden dolayı bu araçları temin edemedi. Stratejik planda, araç temininde yaşanan güçlükler şu şekilde sıralandı:

  • Hedeflenen araç sayılarına onay verilmemesi.
  • Bütçe yetersizliği veya değişken fiyatlar nedeniyle hedeflenen sayıda araç temini yapılamaması.
  • Envanterde bulunan arama ve kurtarma araç filosunun sürekli bakım-onarım masrafları oluşturması ve bu masrafların azaltılması için filonun gençleştirilmesi gereği.

Araç talebini bütçe yetersizliği nedeniyle karşılayamayan AFAD, depremlere yönelik “Ulusal bütünleşik erken uyarı sistemini kurma” hedefini de kaynak yetersizliği nedeniyle gerçekleştiremedi.

Kısıtlı bütçe nedeniyle birçok projenin hayata geçirilememesinden yakınan AFAD, bütçenin ihtiyaçlar doğrultusunda belirlenmesi için girişimlerde bulunacağını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx