Atatürk’le 3 kez karşılaştı, tavsiyesini dinledi! 108 yaşındaki Sabiha Özar hayatını kaybetti

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna şahitlik eden, üç kez gördüğü Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘öğretmen ol’ tavsiyesiyle hayatını eğitime adayan Sabiha Özar, sabah saatlerinde tedavi gördüğü hastanede kalp yetmezliği sebebiyle yaşamını yitirdi. Özar, cuma günü Dikili Merkez Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından, Dikili Asri Mezarlığı’nda defnedilecek. AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı ise Özar’ı 22 Mayıs’ta tedavi gördüğü hastanede ziyaret ederek sohbet etmişti. 

‘HAYATI BOYUNCA ATATÜRK’ÜN TALİMATINI YERİNE GETİRMEK İÇİN ÇABALIYOR’

Sabiha Özar’ın hayat öyküsünü anlatan oğlu Ersun Özar (77), “23 Mart 1923’te Mustafa Kemal Atatürk, Konya ziyaretinde demiryolu istasyonunda annemi ilk gördüğünde ‘Evladım seni ileride öğretmen olarak görmek istiyorum’ diyor ve bunun üzerinde hayatı boyunca Atatürk’ün bu talimatını yerine getirmek için çabalıyor ve öğretmen oluyor. Mezun olduktan sonra da tarih-coğrafya öğretmeni olarak Türkiye’nin birçok yerinde hizmet vermeye başlıyor. Birçok bilim adamı, yönetici ve birçok insanı Atatürk mefkuresi doğrultusunda yetiştiriyor. Allah ona bir ömür nasip etti, 108 yaşına kadar yaşadı, çok şeyler yaptı, birçok eserlerde meydana getirdi” dedi.

Annesinin hayat felsefesini paylaşan Özar, “Annemin, ‘Doğum da ölüm de hayatın gerçekleridir. Bu iki gerçek arasında nasıl yaşadığın, neler yaptığın, ne eserler verdiğin ve neler yarattığın önemlidir’ diye bir hayat felsefesi vardı. Bunu hayatı boyunca sürdürdü, dolu dolu yaşadı. Ölümü de acılı bir ölüm olmadı. Ruh şad olsun. Öğretmenlik, insan yetiştirmek ulvi bir görev. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde insan yetiştiren bir irfan ordusu olarak görüyoruz. Bu yönden ülkemiz için son derece önemli bir görev. Bu göreve kendilerini adayan bütün öğretmenlerimize de başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı. 

SABİHA ÖZAR KİMDİR?

13 Eylül 1916’da Konya’da dünyaya gelen Sabiha Özar’ın hayatı, Mustafa Kemal Atatürk ile Konya ziyareti sırasında karşılaşmasıyla değişti. Atatürk’ün, başını okşayarak verdiği ‘okuyup öğretmen ol’ tavsiyesini yerine getirmeye karar veren Özar, Mustafa Kemal Atatürk’ü, Ankara’da ortaokul öğrencisiyken Cumhuriyet’in 10. yıl törenlerine katıldığı sırada ve öğretmen okulunda eğitim gördüğü Bursa’da Merinos Fabrikası’nın açılışında da görme fırsatı buldu. Bursa Öğretmen Okulu’ndan mezun olarak öğretmenliğe adım atan Özar, Anadolu’nun farklı illerinde genç nesilleri yetiştirmek için 42 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx