Gaziantep’te Kadınlar Tel Kırma Kursunda Hem Sanat Öğreniyor Hem Ekonomik Katkı Sağlıyor

Gaziantep’te Kadınlar Tel Kırma Kursunda Hem Sanatı Öğreniyor Hem de Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Gaziantep’te kadınlar, hem sanat öğreniyor hem kızların çeyizini hazırlıyor hem de ürettikleri eserlerle aile bütçelerine katkı sağlıyor. Kadınların meslek edinmesi ve el becerilerini geliştirerek ekonomik kazanca dönüştürmeleri açısından önemli bir rol üstlenen kurslar arasında “Tel Kırma İşlemeciliği Kursu” büyük ilgi görüyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GASMEK) bünyesinde açılan tel kırma işlemeciliği kursuna katılan kadınlar, bir yandan tel kırmanın inceliklerini öğrenirken bir yandan da yaptıkları ürünleri satarak ev ekonomisine katkıda bulunuyor. Kurs, evlilik çağındaki genç kızların çeyizlerini süslemek amacıyla da büyük önem taşıyor.

Genç kızların çeyizlerinin vazgeçilmez parçalarından olan Bartın’a ait tel kırma sanatı, Gaziantep’te büyük ilgi görüyor. Kadınlar, Altın ve gümüş telleri kırarak tüller üzerine çeşitli motifler oluşturuyor ve bin bir emekle hazırladıkları yatak örtüsü, gelin duvağı, kına eldiveni gibi el işleri ile genç kızların çeyizlerine değer katıyor.

Güvenevler Halil Karaduman Sanat Merkezi’nde uzman öğreticiler tarafından verilen eğitimlerde tel kırma sanatıyla tanışan kadınlar, zamanla bu alanda ustalaşarak ortaya göz alıcı eserler çıkarıyor. Geleneksel el sanatı olan tel kırma, kumaş üzerine ince tellerin ilmek ilmek işlenmesiyle oluşturulan zarif desenlerle dikkat çekiyor. Kursiyer kadınlar tarafından titizlikle hazırlanan bu el emeği ürünler, genç kızların çeyizlerine renk katıyor.

Kadınlar, hobi olarak başladıkları tel kırma sanatını zamanla meslek haline getirirken, taleplere yetişmekte zorlandıkları dönemlerde dayanışma örneği sergileyerek birbirlerine destek oluyor. Böylece sadece ekonomik kazanç değil, sosyal dayanışma da güçleniyor.

Kursiyerlerin el emeği ürünleri, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerden de büyük ilgi görüyor. Tel kırma yapımını öğrenen kadınlar, kurs sonunda kendi iş yerlerini açmayı planlıyor. Kurstaki usta öğretici Cemile Erek, yoğun talep gören kursta kadınlara en iyi şekilde tel kırma sanatını öğrettiklerini belirtiyor.

“Kursiyerlerimiz hem kızlarının çeyizlerini hazırlıyor hem de meslek öğreniyor”

Kursta tel kırma eğitimi alan kadınlardan Olcay Akgül, “Matematik öğretmeniyim. Boş kalan zamanlarımda bu kursa geliyorum. Kendinizi bir işe entegre etmek ruh sağlığı için çok kıymetlidir. O yüzden buraya geldim ve başvurdum. Kurs benim için çok keyifli geçiyor. Bu kadar çabuk öğrenebileceğimi ve farklı profildeki insanlarla bir araya gelip arkadaşlık kurabileceğimi bilmiyordum. Kendi hediyelerimi üretebiliyorum. Çünkü el emeği çok kıymetlidir. Diğer arkadaşlarımız da kızları için çeyiz hazırlıyorlar. Aile bütçesine katkıda bulunan arkadaşlarımız var. Eğer bir de kadın emeğini kooperatifleşebileceği bir platformda buluşabilirsek inanıyorum ki çok daha kıymetli şeyler ortaya çıkacak” diyor.

Related Posts

Puan peşinde koşarken kaybettikleriniz: Tüketim tuzakları

Ardıç Üçyıldız sadakat programlarının gerçeklerini kaleme aldı… Bu programlar gerçekten tasarruf mu sağlıyor, yoksa sizi gizlice daha fazla harcamaya mı itiyor… Psikolojik tuzakları nasıl tanıyacak ve bilinçli tüketici olarak nasıl korunacaksınız… İşte detaylar:

Meyve fiyatları yüzde 200 zamlandı

Makyajlı verileriyle tepkilerin odağında olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bile hayat pahalılığını gizleyemedi.

Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu’nda Değişiklik

TBMM, Türk parasının korunmasına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifini kabul etti.

Mevduat faizleri güncellendi: 7 milyon TL’nin 32 günlük getirisi belli oldu

Merkez Bankasının faiz kararını açıklamasından önce nakit parası olan vatandaşlar mevduat hesaplarını incelemeye başladı. İşte 7 mlyon TL’nin 1 aylık faiz getirisi…

Bekir Başevirgen: Çalışanın cebindekini çalıyorlar, asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, enflasyonun yılın ilk altı ayında işçi, memur ve emekli aylıklarında erimeye yol açtığına dikkati çekerek “İşçi başına altı aylık ortalama erime 6 bin 485 TL oldu. Yılın ilk yarısında asgari ücretlinin enflasyon kaybı 3 bin 685 TL’yi buldu. Haziran 2025’te enflasyon kaybı en düşük emekli aylığında 2 bin 412 TL, en düşük memur maaşında ise 9 bin 130 TL oldu. AKP iktidarı işçiye, emekliye, memura zam vermek bir yana dursun, artık çalışanların cebindeki parayı bile çalıyor” dedi.

Gıda sektöründe konkordato krizi: Furyaya bir Türk devi daha katıldı

Türkiye’nin köklü et ve gıda firmalarından Seret Et, 38 yıl sonra konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme başvuruyu kabul ederek 1 yıllık süre tanırken, Yusuf Et, Gülhanlar Güven Gıda ve Çiloğlu Gıda ile devam eden konkordato zinciri sektördeki krizi derinleştiriyor.