Nakliye şirketlerinden Hürmüz Boğazı geçişinde üst düzey temkin

Küresel Endişeler: Hürmüz Boğazı’nda Neler Oluyor?

İran ve ABD arasındaki gerilim, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılardan sonra, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği endişeleri küresel ekonomi ve piyasaları etkisi altına aldı.

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere saldırılarının ardından İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi İsmail Kevseri, Meclisin Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı aldığını duyursa da bu ihtimalin düşük olduğu değerlendiriliyor.

Windward’a göre, ABD’nin saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı’ndaki gemi taşımacılığı son 20 yılın en yüksek tehdit seviyesine ulaştı.

Güvenliğe Yönelik Riskler Artıyor

Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik riskleri artarken, Gemi Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) sinyallerine yapılan müdahaleler de dikkat çekiyor. Basra Körfezi’nde faaliyet gösteren ticari gemilerin yüzde 23’ünün GPS sinyallerine müdahale nedeniyle navigasyonunda aksama yaşandığı belirlendi.

Küresel Risk Yönetimi Araştırma Başkanı Arne Lohmann Rasmussen, güvenlik endişelerinin arttığını vurgulayarak, şirketlerin deniz taşımacılığı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Rasmussen, Hürmüz Boğazı’nın kapatılma ihtimalinin düşük olduğunu ancak İran’ın dolaylı yollardan buna yönelebileceğini ifade etti.

Şirketler Tedbirli Olmaya Devam Ediyor

Maersk ve Hapag-Lloyd gibi büyük nakliye şirketleri, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerini sürdürürken durumu yakından izlediklerini ve acil durum planlarına hazır olduklarını belirtti.

Frontline ve Shell gibi enerji şirketleri de güvenlik konusunda hassasiyetlerini koruyor ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde dikkatli olmaya devam ediyor.

Hürmüz Boğazı: Stratejik Öneme Sahip Bir Geçit

Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol ve doğal gaz taşınmasında kritik bir rol oynuyor. Bölgeden geçen petrolün %30’u bu boğazdan geçiyor.

Her gün yaklaşık 20 milyon varil petrol ve petrol ürünü bu boğazdan geçerek Asya piyasalarına ulaşıyor. Ayrıca, dünya çapındaki doğal gaz ticaretinin %20’si de buradan gerçekleşiyor.

Related Posts

Akaryakıt devi krize dayanamadı! Hisselerini sattı

29 ilde şubeleri olan Euroil akaryakıt firması hisselerinin yüzde 20’sini devretti. Devir işlemi 120 milyon TL karşılığında tamamlandı

Enflasyon açıklandı, alacakları maaşlar belli oldu: Doktor, öğretmen, mühendis…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verileri sonrası memur zammı da netleşti. 6 aylık enflasyon oranı yüzde 16,67 olurken, memur ve memur emeklileri 2025 yılının ikinci yarısında toplamda yüzde 15,57 zam alacak …

İran-İsrail gerilimi BAE ekonomisini çarptı

Birleşik Arap Emirlikleri’nde faaliyet gösteren şirketler, İran-İsrail geriliminin etkisiyle Haziran ayında yeni siparişlerde sert bir düşüş yaşadı. S&P Global verilerine göre, yeni siparişler Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi …

Türk iş kadını ABD’nin en zenginleri listesinde! 13 milyar dolarlık ‘Kıyamet uçağı’ anlaşmasıyla zirveye yerleşti

ABD’de savunma ve havacılık alanındaki başarılarıyla öne çıkan Eren Özmen, 4.4 milyar dolarlık servetiyle en zengin kadınlar listesinde 8’inci sırada yer aldı. Özmen’in şirketi SNC, son olarak ABD Hava Kuvvetleri’yle 13.1 milyar dolarlık tarihi “Kıyamet Uçağı” sözleşmesini kazanarak adından söz ettirdi.

Tekfen hisselerini almıştı: Rekabet Kurumu’ndan ‘mış gibi’ cezası!

Tekfen Holding’de mart ve nisan aylarında gerçekleşen büyük ölçekli hissedar değişiklikleri, Rekabet Kurumu’nun radarına takıldı. Hisselerin Can Grubu’na devriyle birlikte şirketin kontrol yapısında önemli değişiklikler yaşanırken, Rekabet Kurumu …

Seferberlik için 25 bin ton çay stokladı

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, stoklarında muhtemel bir seferberlik durumunda kullanılmak üzere 25 bin ton çay olduğunu açıkladı.