Trump’tan Tartışmalı Göç Planı

“`html

Trump’tan Tartışmalı Plan: Gazze’deki Filistinlilerin Yerleştirilmesi Önerisi

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze’de yaşayan Filistinlilerin yaşam alanlarının kalmadığını belirterek, bu bireylerin Ürdün ve Mısır’a yerleştirilmesini önerdi. Ancak her iki ülke de bu plana kesin bir karşı duruş sergiliyor. Trump, planının hayata geçirilebileceğini düşünüyor ve Pazartesi günü gerçekleştirdiği açıklamada, Mısır ve Ürdün’ün Gazze’deki insanları kabul edeceklerine dair ümidini dile getirdi. Gazze’nin uzun zamandır bir “cehennem” olduğunu vurgulayan Trump, Gazzelilerin huzur dolu bir ortamda yaşamalarını istediğini açıkladı. Ancak, Donald Trump’ın bu kişilerin geçici mi yoksa kalıcı mı olarak yer değiştirmelerini istediğine dair bir bilgi vermedi.

Böylesine büyük bir kitlesel göçün uluslararası hukuk açısından sakıncalı ve ciddi siyasi sorunlara yol açabileceği gerçeğine rağmen, Ürdün Kralı II. Abdullah ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin açık karşı duruşlarına rağmen Trump, önerisini geçerli buluyor.

Trump, Es-Sisi ile telefon görüşmesi yaptığını öne sürerek, “Bir kısmını almak isterdim (…) Biz onlara çok destek verdik ve inanıyorum ki o da bize yardımcı olacaktır” şeklinde ifadeler kullandı. Ancak Mısır Cumhurbaşkanlığı ofisi, Trump ile Es-Sisi arasında böyle bir görüşme gerçekleşmediğini belirtti.

Gazze’deki insanları komşu ülkelere yerleştirme fikri, uluslararası toplumda geniş yankı buldu. Avrupa Birliği, Mısır ve Ürdün gibi birçok ülke bu öneriye karşı olduklarını açıkça ifade etti. Mısır Dışişleri Bakanlığı, “Mısır, Filistin halkının kendi topraklarındaki varlığını desteklemektedir” açıklamasında bulunarak, işgal ve zorla göç ettirme girişimlerine karşı çıkıldığı vurgulandı.

Ürdün’ün Karşıt Tutumu

Ürdün’ün resmi yayın organı olan Jordan Times, Trump’ın önerisinin ülkenin Filistinlilere alternatif bir yuva olamayacağı yönündeki tutumunun net olduğunu açıkladı. Basın açıklamasında, “Ürdün, Filistin davasını yok etmeye yönelik her türlü girişimine karşı çıkmaktadır” ifadesine yer verildi.

Berlinde faaliyet gösteren Bilim ve Politika Vakfı’ndan (SWP) Siyaset Bilimci Stephan Roll, Mısır’ın Trump’ın planına karşı çıkmasının sebeplerinin arasında Filistinlilerin kendi devletlerini kurma hakkını desteklemeleri olduğunu söyledi. Roll, “Mısırlılar için bu iç siyaset açısından hassas bir durum. Hükümet, böyle bir plan için Mısır topraklarını vermek istemiyor” dedi.

Tehditler ve Belirsizlikler

Edmund Ratka, Ürdün Kraliyet ailesinin de benzer kaygılar taşımakta olduğunu belirtiyor. Ratka, Ürdün halkının büyük bir kısmının, Trump’ın planına sert muhalefet ettiğini, bu durumun halk arasında büyük bir rahatsızlık yaratabileceğini vurguladı.

SWP’den Stephan Roll, Trump’ın önerisinin Mısır’da güvenlik kaygıları doğurduğunu belirtti. Gazze ve İsrail’e sınır olan Sina Yarımadası’ndaki güvenlik sorunlarının, büyük sığınmacı kamplarının kurulması durumunda yeniden gündeme geleceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra, olası saldırıların İsrail ile savaş riskini artırabileceği uyarısı yapılıyor.

Ratka, geçmiş deneyimlere dayanarak, Ürdün’deki halkın Filistinlilerin yalnızca geçici olarak yer değiştireceklerine inanmadığını da ekliyor. Ürdün devleti, “Filistinlilerin topraklarından zorla çıkarılması” fikrini her zaman bir tabu olarak görmüştür. Bu konu, hem halk içinde hem de uluslararası planda zayıflık olarak algılanma endişesini barındırıyor.

Sonuç Değerlendirmeleri

Mısır’ın güvenlik kaygıları doğrultusunda, Gazze’nin yeniden inşasının ekonomik getirisi üzerindeki dikkati sürdürmeye çalıştığı belirtiliyor. Bu çerçevede, Kahire’nin Trump’ı etkilemeye ve planının uygulanmasından vazgeçirmeye çalışması bekleniyor.

Trump’ın önerisinin eleştirilerine rağmen, “Gazze Şeridi büyük yıkımlara uğramış durumda ve buranın yeniden inşası uzun zaman alacak. Bu süreçte Filistinli insanları nerede yaşayacaklar?” şeklindeki sorular, yanıt beklemekte.

DW Türkçe’ye VPN ile erişim hakkında bilgi alın.

“`

Related Posts

İtalya’da batan ve Mike Lynch ile 7 kişinin ölümüne neden olan lüks yatın kaza nedeni belli oldu

İngiliz milyarder Mike Lynch ile birlikte altı kişinin öldüğü Sicilya açıklarında batan lüks yatın ön kaza raporu açıklandı. Buna göre 7 kişiye mezar olan yat, “şiddetli rüzgar” sebebiyle batmış. Saatte 130 km’ye yakın şiddette esen rüzgar yata 90 derecelik bir açıyla vurmuş.

Bakan Fidan’dan NATO İttifakı vurgusuyla uyardı: Benzeri görülmemiş bir tehdit altında

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO toplantısı için Antalya’da bulunan mevkidaşları onuruna Side Arkeolojik Alanı’nda düzenlenen akşam yemeğinde açılış konuşması yaptı. NATO’nun barış ve istikrar ilkelerinin canlı bir örneği olduğunu belirterek, “İttifakımızın savunduğu barış ve istikrarın en temel değerleri, Ukrayna ve Gazze gibi yerlerde benzeri görülmemiş bir şekilde tehdit altında.” dedi.

Netanyahu’dan Trump’a Suriye talebi: Yaptırımlar kalkmasın

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun geçen ay Washington’a gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump’tan Suriye üzerindeki yaptırımları sürdürmesini istediği belirtildi.

Ahmet Türk’ten Devlet Bahçeli’ye: Bir siyasetçinin alamayacağı bir riski üstlendi; siyasi hesaplar yapmadı

Türk, “Biz bu barış sürecine girerken bunu bir pazarlık olarak, pazarlık konusu asla yapmadık, yapmayız da” dedi

Meteoroloji açıkladı: 8 şehre sağanak uyarısı yapıldı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Adana, Çankırı, Kırıkkale, Bingöl, Mardin, Batman, Siirt ve Hatay’da kuvvetli yağış beklendiğini duyurdu. Doğu bölgelerinde toz taşınımı ve kuvvetli rüzgar da etkili olacak.

Trump Suudi Arabistan’da ikram edilen kahveyi içmedi

ABD Başkanı Donald Trump, 13-16 Mayıs tarihlerinde üç ülkeyi kapsayan Orta Doğu turunun ilk ayağı Suudi Arabistan’a geldi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD Başkanı Trump’ı, başkent Riyad’daki Melik Halid Havalimanı’nda karşıladı. Ziyaret sırasında ABD Başkanı Trump’a yerel kahve ikram edildi. Kahveyi içmeyen Trump sosyal medyada dikkatleri üzerine çekmişti. Baharatlı bir Arap kahvesi olan Ghahwa, Suudi misafirperverliğinin temel unsurlarından biri olarak biliniyor.