9-26 yaş arası dikkat: HPV aşısını ertelemeyin

HPV Virüsü ve Rahim Ağzı Kanseri Hakkında Dr. Mustafa Doğan’dan Bilgiler

Dr. Mustafa Doğan, dünyada kadınlarda en sık görülen 4’üncü kanser türü olan rahim ağzı kanserinin cinsel yolla bulaşan HPV virüsü sebebiyle oluştuğunu vurgulayarak, Türkiye’de 2023 yılında 2 bin 150 kadında bu hastalığın teşhis edildiğini belirtti.

HPV virüsünün cinsel yolla bulaşan bir hastalığa neden olabilmesinin önemine dikkat çeken Doğan, bu virüsün sadece kozmetik bir sorun olmadığını, genital siğillerden rahim ağzı kanseri, penis kanseri, vulva kanseri gibi hayati risk taşıyan kanser türlerine yol açabileceğini ifade etti. Dünya genelinde yılda yaklaşık 650 bin kadının serviks kanserine yakalandığını ve Türkiye’de ise kadınlarda en sık görülen 10’uncu kanser türünün serviks kanseri olduğunu aktardı. 2023 verilerine göre 2 bin 150 civarında serviks kanseri olgusu tespit edildiğini belirtti.

Kötü huylu bir kanser olan rahim ağzı kanserinin ölümcül olabileceğini vurgulayan Doğan, bu hastalıktan korunmanın veya erken teşhisin aile sağlığı ya da KETEM birimlerinde yapılan smear testleri ile mümkün olduğunu söyledi.

‘HPV Aşısı Cinsel Yaşam Öncesi Uygulanmalı’

HPV virüsünün vücuda bulaştığında ciltte siğillere neden olduğunu belirten Doğan, kadınlarda rahim ağzında daha derin bölgelerde görülebildiği için erken teşhisin zor olabileceğini ifade etti. Koruyucu tedavinin önemine vurgu yaparak, HPV aşısının özellikle 9-26 yaş arası bireylerde etkili olduğunu ve 45 yaşına kadar uygulanabileceğini aktardı.

Cinsel yaşam öncesi yapılan HPV aşısının hastalıktan korunmada büyük başarı sağladığını belirten Doğan, hastalığın erken tespit edilmemesi durumunda serviks kanserine bağlı ölümlerin yaşanabileceğini hatırlattı. Aşıların önemine ek olarak, düzenli olarak KETEM’e başvurarak yapılan kontrollerin de büyük önem taşıdığını vurguladı.

Related Posts

Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar risk altında! Bu saatlerde dışarı çıkarmayın

Yaz aylarında çocuklar genellikle açık havada daha fazla zaman geçiriyorlar. Güneş ışınları D vitamini nedeniyle çocuklar için faydalı olsa da, gerekli önlemler alınmadığında güneş çarpması, güneş yanıkları ve dehidratasyon (susuz kalma) gibi pek çok sorun oluşabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berrin Arslan, çocukları güneşten korumak için 8 önemli kuralı anlattı.

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

AKP’den yeni düzenleme: Eczanelerde tıbbî kenevir satılacak

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir

Uzmanı açıkladı: İdrar kaçırma problemi cerrahi yöntemlerle kalıcı olarak aşılabilir